4 erityistä syytä, miksi nuorten kannattaa äänestää

Jaa kirjoitus:

Eduskuntavaalit ovat täällä. Äänestäjälle on valtaa tarjolla. Eduskunta päättää Suomen laeista, veroista ja julkisista menoista. Tämä tarkoittaa muun muassa koulutusta, terveyspalveluja, puolustusta, liikennettä, työmarkkinoita – koko Suomen tulevaisuutta.

Valitettavasti monet nuoret eivät valtaansa käytä. Viime eduskuntavaaleissa (2019) 18-24 -vuotiaista vain 55 % äänesti, kun yli 71-vuotiaista äänesti 82,5 %.

Nuorilla on kuitenkin mahdollisesti jopa enemmän syitä käydä äänestämässä kuin vanhemmilla! Tässä neljä syytä, miksi erityisesti nuorten kannattaa äänestää:

    1. Nuoret elävät päätösten kanssa pidempään. Esimerkiksi valtion velka on vuosikymmeniä nuoria rasittamassa ja ilmastonmuutos on pysyvä.
    2. Eri ikäryhmien erilaiset tarpeet. Laitetaanko vähät rahat päiväkoteihin, lukioihin, työpaikkojen synnyttämiseen, terveyspalveluihin vai vanhustenhuoltoon? Näillä kaikilla on hyvin erilaiset käyttäjät. Esimerkiksi palveluiden osalta nuorten ja varttuneiden edut ovat erilaisia.
    3. Teknologian ymmärtäminen. Teknologian kehitys kiihtyy, ja diginatiivilla sukupolvella on huomattavasti paremmat valmiudet ymmärtää teknologian merkitystä ja mahdollisuuksia. Varttuneempana tämän muutoksen ymmärtäminen käy hankalammaksi, vaikka olisikin mieleltään avoin. Tarvitaanko muutoksen havaitsemiseen ja siten hallitsemiseen ehkä nuorempia päättäjiä?
    4. Kansainvälisyyden ymmärtäminen. Nuoremmille maailma on entistä pienempi. Nuoret osaavat paremmin kieliä, kuluttavat kansainvälistä kulttuuria ja matkustelevat paljon enemmän. Työ- ja opiskelupaikka löytyy todennäköisemmin ulkomailta kuin aiemmin. Myös Suomen asemasta maailmassa vallitsee erilaiset käsitykset. Esimerkiksi Britannian Brexit-äänestyksessä nuoret olisivat halunneet jatkaa EU:ssa.

Äänestäminen ei maksa mitään. Se on helppoa ja nopeaa, piipahdat vain äänestyspaikallasi, henkilöllisyystodistus mukanasi. Ennakoäänestyksen (22.-28.3.23) paikat löydät täältä ja vaalipäivän (2.4.23) äänestyspaikat täältä.

Kannattaa pitää kiinni vallastaan. Ethän omassakaan elämässäsi anna muiden sanella, mitä teet. Miksi tekisit näin yhteiskunnassa? Jokainen käyttämättä jätetty ääni lisää käytettyjen suhteellista painoarvoa.

Yhdellä äänellä on merkitystä. Eduskuntavaaleissakin vaalitulos ratkeaa joskus jopa vain muutamien äänien erolla. Ei demokratiassa kenelläkään kuulukaan yksin olla sanavaltaa, vaan päättäjät valitaan yhdessä, yhtä pienin ääniosuuksin. Vaaleissa jokainen ääni on yhtä merkityksellinen. Vaalit ovat se tilanne, kun Sinun äänesi painaa yhtä paljon kuin presidentin tai miljardöörin.

Yksittäisellä kansanedustajalla on paljon merkitystä. Yksi edustaja ei todellakaan päätä kaikesta, mutta hän voi saada paljon aikaan, jos osaa vaikuttaa. Politiikka on tiimipeliä, mutta henkilöillä on valtavasti väliä.

Ei äänestämisen kuulukaan muuttaa maailmaa yhdessä yössä. Sivistyneeseen yhteiskuntaan kuuluu, että muutokset tehdään huolellisesti suunnitellen, joten muutos kestää. Silti muutos on elintärkeää.

Toisin kuin ankeuttajat väittävät, valtaosa ehdokkaista ja puolueista tekee työtään suurella sydämellä ja vilpittömästi, parhaiden kykyjensä mukaan. Omaa etuaan pystyy ajamaan paljon paremmin muilla yhteiskunnan sektoreilla kuin politiikassa. Poliitikot ovat ihmisiä ja samalla tavalla vajavaisia kuin kaikki meistä. He tekevät virheitä ja vääriä asioita. Se ei kuitenkaan tarkoita, että et löytäisi vilpitöntä ehdokasta.

On myös parempi etsiä suurin piirtein samaa mieltä oleva puolue ja ehdokas kuin jättää äänestämättä. Onhan parempi tehdä edes oikeansuuntaisia muutoksia kuin ei muutoksia lainkaan – tai pahempaa, muutoksia väärään suuntaan. Vaalikone on usein oiva apuväline oikean ehdokkaan löytämisessä, mutta suosittelen vahvasti tarkastelemaan kokonaisuutta. Ehdokkaalla nimittäin pitää olla 1) äänestäjän kannalta oikeat mielipiteet mutta myös 2) kykyjä saada asioita aikaan, eli toteuttaa noita mielipiteitä.

Nuoria hyviä ehdokkaita on pilvin pimein. Valintaa ei tarvitse nysvätä loputtomiin, pääasia että teet päätöksen ja käyt äänestämässä.

Käytä valtaa, kun sitä kerran tarjotaan!

-Ville Valkonen

Kansanedustaja ja kauppatieteiden maisteri. Ehdolla Varsinais-Suomessa numerolla 196

P.s Äänestämättä jättäminen on muuten surkea tapa protestoida. Kukaan ei nimittäin silloin tiedä, onko vain unohdettu äänestää tai mitä vastaan protestoidaan. Protestoidaanko sitä vastaan, että poliitikoilla on liikaa valtaa, vai liian vähän? Verotetaanko liian vähän vai liian paljon? Nähdäänkö järjestelmä huonoja tai laittomana vai toimiiko se niin hyvin, että ei ole tarvetta muutokseen? Koska viestiä on mahdotonta tulkita, jätetään se yhteiskunnassa huomiotta.