Vasemmistolla menee ihmisten ja valtion rahat sujuvasti sekaisin

Jaa kirjoitus:

Elämän tarkoitus ei ole maksaa veroja valtiolle.

Eräs hämmentäviä piirteitä viime päivien budjettikeskustelussa on vasemmiston tapa sotkea valtion menolisäykset ja ihmisille kaavaillut veronkevennykset. Aivan kuin kyse olisi samasta asiasta, lisätäänkö valtion menoja vai kevennetäänkö veroja. Veronkevennykset eivät kuitenkaan ole valtion menoja.

Esimerkiksi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman rinnasti menojen jakovaran (jota ei ole) ja veronkevennykset: veronkevennyksiä kutsutaan “jakamiseksi”! Myös muut vasemmistotoimijat ovat käyttäneet samanlaista kieltä. Vasemmiston ajattelu näyttää lähtevän jonkinlaisesta maailmankuvasta, jossa kaikki rahat – eli työn hedelmät – kuuluvat lähtökohtaisesti valtiolle, jota se sitten suopeasti jakaa ihmisille verottamalla heitä vähemmän kuin 100 %.

Ajattelu on kummallista, ellei jopa todellisuudesta vieraantunutta. Veroissahan on kyse siitä, että valtio ottaa pakolla ihmisten työn tuloksia. Menoissa taas on kyse siitä, että valtio käyttää näitä ottamiaan rahoja johonkin. Jos menoja lisätään, se tarkoittaa, että jossain vaiheessa ne pitää rahoittaa kiristämällä verotusta, tai väliaikaisesti valtion velalla.

Rahat eivät lähtökohtaisesti ole valtion, vaan ihmisten oman työn tulosta. Verotukselle pitää olla erittäin painavat perusteet, kuten muullekin pakkovallan käytölle. Tämä näyttää tyystin unohtuvan vasemmistolta, josta jatkuvasti ehdotetaan verojen kiristyksiä.

Verotusta tietenkin tarvitaan hyvän ja tasa-arvoisen yhteiskunnan rahoittamiseen. Suomessa on kuitenkin kansainvälisesti vertailtuna erittäin kireä verotus. Jokaisesta kansantalouden lisäeurosta kerätään noin 42 % veroja. Myös työn verotus on poikkeuksellisen kireää. Verotusta pitää keventää ja reippaasti.

Ilmiselvää on, että veronkevennyksiä ei missään nimessä tule kohdistaa vain suurituloisille, vaan kaikille – erityisesti pieni- ja keskituloisille. Työn verotuksen keventäminen pienentää kannustinloukkuja, parantaa ostovoimaa ja kannustaa ahkeroimaan ja opiskelemaan.

– Ville Valkonen