Maailma ei pelastu hamppuhippeilyllä – enemmän järkeä kuin tunnetta ympäristönsuojeluun

Jaa kirjoitus:

Maailma pitää pelastaa. Ympäristötuho ja ilmastonmuutos ovat aikamme suurimmat haasteet ja meidän yksiselitteinen vastuumme on ne ratkaista.

Mutta maailma pitää oikeasti pelastaa, ei olla sitä pelastelevinaan. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunta vaatii massiivisen, teollisen mittaluokan toimia – söpöillä ja pörröisillä arjen teoilla ei päästä edes alkuun. Pelkästään Suomessa tarvitaan miljardien investoinnit julkiseen liikenteeseen ja kymmenien miljardien panostukset energiatehokkuuteen ja päästöttömään energiantuotantoon. Maailman pelastavat loppujen lopuksi teknologia, insinöörit, tutkijat, tietoiset kuluttajat, vastuulliset yritykset, tavalliset autoilijat ja omakotitaloissa asuvat perheet – eivät viherhurskastelijat ja ekokiihkoilijat. Enemmän laskelmia, vähemmän mielikuvia. Arjen pienet teot eivät tietenkään ole ympäristölle haitallisia, mutta niillä ei ole läheskään riittävää vaikuttavuutta.

Maailman pelastaminen on aivan liian tärkeä asia tunteiden varaan jätettäväksi. Maailma pelastuu kylmänviilein, analyyttisten ja käytännönläheisten ratkaisujen avulla ja kovalla työllä, ei hääräilemällä hamppupipo päässä tai fiilistelemällä luomuruokaa (jolla ei muuten ole mitään tekemistä niin terveellisyyden, ilmastonmuutoksen torjunnan kuin nälänhädän poistamisenkaan kanssa). Ympäristöystävällisistä teoista on tehtävä jokapäiväisiä kaikille kuluttajille ja yrityksille. Oli asia miten epämuodikas tai imagoltaan miten huono tahansa, jos se toimii maailman pelastamiseksi, sitä pitää käyttää.

Kunnilla on paljon työkaluja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja ympäristön suojelemiseksi. Muun muassa seuraavat vaikuttavat siihen, miten puhdas tulevaisuus meillä kaikilla on:

  • Kunnallisten energiayhtiöiden omistajaohjaus
  • Kaavoitus ja rakentaminen
  • Kunnan omien kiinteistöjen tilaratkaisut
  • Liikenneratkaisut ja pyöräilyn edellytykset
  • Kierrätys ja jätehuolto, jäteyhtiöiden omistajaohjaus
  • Vesihuolto, vesiyhtiöiden omistajaohjaus
  • Kuntien hankinnat ja niiden ympäristövaikutukset
  • Kunnan järjestämien ruokailujen (mm. koulut, sote-palvelut, henkilöstöruokalat) ympäristövaikutukset
  • Koulutuksen ympäristökasvatus
  • Ympäristötietoisuuden tukeminen viestinnällä

Ensi sunnuntaina 9.4. valittavat kaupunginvaltuutetut tekevät päätöksiä kaikista yllä mainituista. Pallomme suojelu alkaa paikallistasolta. Ympäristön pelastaminen tarvitsee enemmän järkeä ja käytännönläheisiä, suuren mittakaavan toimia. Maailma ei pelastu hamppuhippeilyllä.

Ville Valkonen

Valtiovarainministerin talouspoliittinen erityisavustaja

Ympäristöstä ja ilmastosta huolissaan oleva kuntavaaliehdokas Turussa numerolla 309

 

P.s Ministeri Kai Mykkäsen käynnistämä ”kolmen hukan jahti” – ravinne- ja materiaalihukan, lämpöhukan ja tilahukan – on oiva esimerkki käytännönläheisestä ja oikeisiin asioihin keskittyvästä työstä ympäristön eteen. Mykkänen on haastanut kaikki kuntapäättäjät mukaan vähentämään materiaalien tuhlailua, tilan hyödytöntä käyttöä ja lämmön valuttamista harakoille sekä tarjonnut konkreettisia keinoja tähän työhön.