Itsenäisyys on puolustamisen arvoinen

Jaa kirjoitus:

Hyvät suomalaiset,

Itsenäisyys on tänään tärkeämpää kuin vuosikymmeniin. Maailma on suistettu pimeämpään aikaan, mikä koettelee myös Suomen itsenäisyyttä. Itsenäisyyshän tarkoittaa sitä, että me suomalaiset saamme itse päättää omista asioistamme kuten parhaaksi näemme. Suuri itänaapurimme Venäjä on vuosisatoja tuota oikeuttamme rajoittanut ja pyrkii siihen edelleen.

Itsenäisyys on päätösvallan lisäksi johdettavissa pidemmälle, myös ihan henkilökohtaiseen turvallisuuteen saakka: suojaan mielivallalta ja väkivallalta. Esimerkiksi miehityksen alla elävät itäukrainalaiset saavat joka päivä pelätä – eivät toisiaan, vaan miehittävää vihollista.

Venäjän itärajallamme harjoittama hybridioperaatio on viimeisin esimerkki, jolla Suomen itsenäisyyttä ja turvallisuutta on pyritty horjuttamaan. Välineellistetty maahantulo eli ihmisten työntäminen Suomen puolelle kansainvälisistä sopimuksista, laeista ja pakkasesta huolimatta kuvastaa surullisella tavalla Venäjän täydellistä piittaamattomuutta ihmishengistä tai mistään pelisäännöistä.

Onneksi ulko- ja turvallisuuspoliittisen johtomme päättämät toimet viime viikkojen aikana ovat olleet päättäväisiä ja oikeasuhtaisia. Koko Suomen itäraja suljettiin Venäjän hybridioperaation estämiseksi. Suomen ainoana tavoitteena on ollut saada tämä huolestuttava ilmiö loppumaan. Päätökset on tehty rauhassa, harkiten ja oman oikeusvaltiomme pelisääntöjen mukaan. Tämä onkin ensiarvoisen tärkeää: kukaan kotimaassa tai muualla ei pääse sanomaan, että Suomi ei kunnioittaisi kansainvälisiä sopimuksia tai omaa perustuslakiaan.

Myös rajaviranomaisemme ovat jälleen osoittaneet erinomaista ammattitaitoa sekä kykyä jatkuvaan yhteistoimintaan muiden viranomaisten kanssa. Tämä laaja varautuminen on yksi isänmaamme vahvuuksia.

Itärajan tilanne on ollut samalla ensiluokkainen osoitus itsenäisen Suomen suuresta voimavarasta – kansallisesta yhtenäisyydestä.

Suomen kansallista turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa suomalaiset ovat aina löytäneet yhteisen sävelen. Itse näen niin, että tilanteen kiristyessä itärajalla, valtaosa Suomen kansasta tunnisti yhteisen huolen ja asettui jaetun tavoitteen taakse. Samoin kaikki eduskuntapuolueet tukivat ratkaisuja. Tämä on vahva viesti siitä, mitä isänmaa meille suomalaisille tarkoittaa. Olemme valmiita asettamaan suuriakin erimielisyyksiä sivuun, kun isänmaan turvaaminen sitä vaatii.

Arvoisat kuulijat,

Valitettavasti on todennäköistä, että tulevaisuudessakin meitä koetellaan. Tulemme ehkä näkemään uusia Venäjän painostusyrityksiä. Voi todeta, että toinen kylmä sota on alkanut – jälleen maailmanjärjestyksestä ottavat mittaa vapaa länsi ja autoritaarinen itä. Kiina, Venäjä, Iran ja pienemmät liittolaiset eivät allekirjoita nykyistä oikeusvaltioon, ihmisoikeuksiin tai kansainvälisiin pelisääntöihin perustuvaa järjestelmää. Ne pyrkivät avoimesti nyt murtamaan sen. Demokratia on diktaattorin painajainen. Niin kauan kuin jossain vapautta, niin kauan diktaattori pelkää, että omakin kansa joskus herää.

Tämä nykyinen globaali kamppailu kattaa erilaisia tasoja. Kilpailu on poliittista, taloudellista, teknologista, diplomaattista sekä sotilaallista – ja kaikkea siltä väliltä. Esimerkiksi hybridisodassa vain luovuus ja kyvyt ovat rajana.

Venäjä on maailmalla syyllistynyt esimerkiksi painostukseen, ydinaseilla uhkailuun, laittomaan tiedusteluun, talousrikoksiin, kyberhyökkäyksiin, salamurhiin, ihmiskaappauksiin, vaalivaikuttamiseen ja todennäköisesti myös kriittisen infrastruktuurin sabotointiin – sekä tietenkin kauhistuttavimpana esimerkkinä laittomaan hyökkäyssotaan Ukrainassa. Sotarikokset ja laajamittainen siviiliyhteiskunnan tuhoaminen ovat myös keinovalikoimassa. Tuhansia lapsia on kuollut tai haavoittunut Venäjän hyökkäyksessä.

Suomen on oltava valmis kaikkeen. Itsenäisyyden ja kansallisen turvallisuuden varmistaminen edellyttää koko yhteiskunnan varautumista, aina puolustuskyvystä poliisin resursseihin ja kyberturvallisuuteen, huoltovarmuuteen ja laaja-alaiseen kriisitilanteiden harjoitteluun. Kaikkein tärkein voimavaramme on maanpuolustustahto.

Marsalkka Mannerheim totesi aikanaan, että tykit, linnoitukset tai liittolaiset eivät auta, jos jokainen sotilas ei tiedä, että hän varjelee vapautta. Tämä pitää paikkansa edelleen. Itsenäisyyden varsinainen puolustuslinja on jokaisen suomalaisen mielessä, sydämessä ja selkärangassa. Siksi meidän kaikkien onkin tärkeää edistää maanpuolustustahtoa ja esimerkiksi kertoa nuorille historian uhrauksista ja miksi Suomea kannattaa puolustaa.

Valmistautuminen edellyttää meiltä paljon, mutta on kuitenkin kevyt taakka kantaa verrattuna siihen kiirastuleen, johon sotiemme aikaiset suomalaiset joutuivat. Sotasankarit ja sotiemme veteraanit maksoivat kalleimman hinnan. Se on velka, mitä emme koskaan voi maksaa pois – mutta kunnioittaa voimme. Jokaisena itsenäisyyspäivänä, jokaisena muunakin päivänä on paikallaan kertoa syvän, syvän sinivalkoinen kiitoksemme veteraaneille.

Arvoisat kuulijat,

Meidän sukupolvemme ei onneksi enää ole missään kriisissä yksin. Suomi viettää tänä vuonna ensimmäistä kertaa itsenäisyyspäivää Naton täysivaltaisena jäsenenä. Olemme liittyneet läntisten vapaiden maiden puolustusliittoon. Turvanamme on lopulta maailman mahtavimmat asevoimat, Yhdysvaltojen voima. Vapaan maailman puolustuskyky lepää ehkä liiaksikin amerikkalaisten harteilla ja Euroopan tulee rakentaa omaa kykyään nopeasti.

Erilaisuuksistamme huolimatta Nato- ja EU-maat puolustavat kansanvaltaa, oikeusvaltiota ja markkinataloutta, vapautta, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia.

Vaikka Suomi on nyt Natossa, on meidän muistettava, että vastuu Suomen puolustuksesta on lopulta jatkossakin meillä suomalaisilla. Naton jäsenyys ei ole pienimissäkään määrin syy suomalaisen maanpuolustuksen heikentämisellä – päinvastoin. Natossakin tärkein tehtävämme on Suomen puolustaminen.

Arvoisat kuulijat,

Tämä synkkä aika on näyttänyt, että olemme kaikki samassa veneessä. Koko Euroopan turvallisuus nivoutuu yhteen. Ukraina taistelee tällä hetkellä kaikkien Itä-Euroopan pienempien kansojen oikeudesta päättää omista asioistaan. Virolaiset, latvialaiset, liettualaiset, puolalaiset, moldovalaiset – suomalaiset. Me kaikki olemme karhun kynsien ulottuvilla.

Meillä suomalaisilla ja eurooppalaisilla on moraalinen velvollisuus auttaa Ukrainan kansaa. Mutta kyse ei ole vain velvollisuudesta, vaan myös omasta edustamme. On Euroopan yhteinen asia, että kunkin maan rajat ovat rikkomattomat. On Euroopan yhteinen asia, että eurooppalaista turvallisuutta uhkaava karhu saadaan pysäytettyä. Isoilla ei pidä olla oikeutta tehdä väkivaltaa pienille. Niin kauan kuin vapaus on hyökkäyksen alaisena jossain, se on hyökkäyksen alaisena kaikkialla. Aseapua Ukrainalle pitää jatkaa niin kauan kuin tarpeen. Vain ukrainalaisille oikeudenmukainen rauha on kestävä. Muussa tapauksessa Venäjä vain kerää voimansa ja jatkaa naapureidensa uhkaamista.

Jos Ukrainan sodasta jotain hyvää on seurannut, on se ilman muuta länsimaiden yhtenäisyyden nousu. Turvallisuus ei ole ainoa asia, johon tarvitaan yhteistyötä. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen pysäyttäminen, köyhyyden vähentäminen ja kansainvälisen rikollisuuden torjuminen edellyttävät pitkälle menevää yhteistyötä.

Kansainvälisyydessä ja isänmaallisuudessa ei ole mitään toisiaan poissulkevaa. Tämän päivän suomalaisuus on avointa ja mukaan ottavaa. Isänmaallisuus, kiintymys kotimaahan, on myönteinen voima. Se ei ole suunnattu ketään vastaan. Omista maistaan ylpeät kansat pystyvät myös yhteistyöhön ja suvaitsemaan maassaan erilaisuutta – kunhan jokainen noudattaa maan lakeja ja hyviä tapoja.

Suomen vahvuuksia on aina ollut vahva ymmärrys siitä, että tämä on meidän maamme ja vain yhdessä voimme sitä rakentaa. Meidän kaikkien tulisi olla erittäin huolissaan kasvavasta eripurasta ja jakaantumisesta eri kuppikuntiin. Netin vihapuhe ja yleinen epäkunnioittava käytös eivät hyödytä ketään tai mitään. Ne rikkovat. Voimme olla erilaisia ja eri mieltä, voimakkaastikin, mutta silti kunnioittaa toinen toisiamme, keskustella ystävällisesti ja rakentavasti. Sillä me olemme samassa veneessä, aivan yhtä paljon kuin ennenkin. Otetaan toisten arvostaminen, kuunteleminen ja kunnioittaminen yhteiseksi uudenvuoden lupaukseksi.

Arvoisat kuulijat!

Vaikka maailman suursäätila on synkkenevään päin, olen täysin varma, aikanaan valo voittaa tämänkin kamppailun. Vapaus voitti 1. maailmansodan – imperialismin. Vapaus voitti 2. maailmansodan – fasismin. Vapaus voitti kylmän sodan – kommunismin. Vapaus voittaa aikanaan myös idän autoritarismin, kunhan pidämme demokraattisen lännen vahvana ja vastustamme hirmuhallintoja niin kotirintamalla kuin maailmalla.

Itsenäinen Suomi täyttää tänään 106 vuotta. Menneet sukupolvet ovat uhrauksilla ja ahkeruudella onnistuneet rakentamaan tänne Pohjolaan loistavan maan. Vain pieni osa maailman ihmisistä saa elää näin turvallisessa, vakaassa, vauraassa ja vapaassa maassa. Suomi on puolustamisen arvoinen ja kehittämisen arvoinen. Muistetaan oma tehtävämme tämän maan rakentamisessa tänään. Hyvää itsenäisyyspäivää ja rauhallista joulun odotusta jokaiselle!