4 syytä, miksi maakuntavero on huono idea

Jaa kirjoitus:

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jtmrlmqv’ admin_preview_bg=”]
Suomi on verokarhun paratiisi. Vuonna 2017 veroasteemme oli OECD-maiden viidenneksi korkein. Myös työn verotus on Suomessa huippukireää.

Verotus on tärkeimpiä politiikan alueita. Siksi ei ole yhdentekevää, kenellä kaikilla verotusoikeus on.

Nyt yllättävän iso osa puolueista näyttää kannattavan maakuntaveroa, esimerkiksi vihreät, sdp, vasemmistoliitto ja keskusta. Maakuntavero tarkoittaisi, että veropäätöksiä tekisi Suomessa valtio, maakunnat ja kunnat. Kuten kunnallisverokin, maakuntavero kohdistuisi ansiotuloihin – eli työhön.

Maakuntavero on erittäin huono idea seuraavista syistä:

  • Verotuksen kokonaisuuden hallinta vaikeutuisi. Päätösvalta pirstoutuisi kolmelle tasolle. Tämä haittaisi verotuksen kehittämistä kaikki verolajit huomioon ottaen. Esimerkiksi verotuksen painopisteen siirto pois työn verotuksesta kohti haittojen ja saastuttamisen veroja vaikeutuisi.
  • Suuri riski työn verotuksen kiristymisestä. Maakuntien päätehtävä olisi sote-palvelujen järjestäminen. Kuten tiedetään, näihin palveluihin kohdistuu suuria kustannuspaineita. Olisi hölmöä sitoa työn verotus suoraan sote-menojen kasvuun.
  • Maakuntien/sote-alueiden tehokkuuden ohjaaminen vaikeutuisi. Sote-menojen kustannusten hallinta on koko Suomen tulevaisuuden kannalta oleellinen kysymys. Kestävyysvaje ei taitu ilman tiukkaa johtamista. Jos maakunnat voisivat aina itsenäisesti korottaa veroja, olisi se valitettavan usein helpompi vaihtoehto kuin aito toiminnan kehittäminen.
  • Maakuntaveron tasaukset piilottaisivat todelliset rahavirrat. Varsinkin jos maakuntia/sote-alueita olisi 18, olisivat monet niistä käytännössä kyvyttömiä rahoittamaan itsensä. Rahoitukseen olisi siis rakennettava monimutkainen tasausjärjestelmä. Kuten nykyinen kunnallisveron tasausjärjestelmä, maakuntienkin osalta se piilottaisi oikeat rahavirrat ja tekisi järjestelmästä monimutkaisen. Vastuut hämärtyisivät. Valtion rahoitus on avointa: tiedettäisiin tarkalleen, kuinka paljon rahaa mihinkin maakuntaan menee. Läpinäkyvyys ja avoimuus parantavat järjestelmän tehokkuutta, hyväksyttävyyttä ja arvioitavuutta.

Suomi ei tarvitse lisää veroja eikä varsinkaan verottajia. Kiitos ei maakuntaverolle! Sote-palvelut kannattaa rahoittaa kuntien tai valtion toimesta. Verotuksen painopistettä taas pitää johtaa voimakkaasti pois työn ja yrittämisen verotuksesta kohti saastuttamisen ja haittojen verottamiseen.

-Ville Valkonen
[/av_textblock]