Myös menestyviin alueisiin pitää panostaa

Jaa kirjoitus:

Valtio tukee talouden rakennemuutoksen kolhimia alueita monin eri tavoin. Esimerkiksi Salo ja Oulu ovat saaneet Nokian notkahduksen takia äkillisen rakennemuutoksen tukea. Tämä on perusteltua sekä elinkeinopoliittisesti että inhimillisistä syistä. Kun alue on vaikeuksissa, on hyödyllistä loiventaa alamäkeä ja pyrkiä kääntämään suunta nousuun.

Yhtä tärkeää olisi kuitenkin panostaa myös menestyviin alueisiin. Turku kuuluu tälle hetkellä niihin. Muun muassa telakan menestyksen ja Sandvikin uuden nousun lisäksi Uudenkaupungin autotehtaan vaikutus ulottuu Turkuun asti. Vanha kulttuurikaupunki pärjää myös matkailussa. Terveysalat ovat takuuvarmoja kasvajia.

Menestyksen vauhdittaminen mahdollisimman pitkälle olisi koko Suomen etu. Myös heikommin pärjääville alueille riittää enemmän, jos menestyvien matkaa vauhditetaan. Nykypäivän kovassa kansainvälisessä kilpailussa pärjäävät vain parhaat – ja Turulla on mahdollisuus olla erityisesti korkean osaamisen meriteollisuudessa maailman kärkeä.

Turkuun pitää saada yliopistotason teknillistä koulutusta. Pitkällä aikavälillä teknillisellä opetuksella ja tutkimuksella on erittäin suuri vaikutus alueen elinvoimaan. Ammattikorkeakoulutason ja ammatillista koulutusta onkin syntynyt kiitettävästi. Valtion on myös osallistuttava Turun liikennehankkeisiin – kuten raitiotiehen – samalla osuudella kuin Tampereen ja pääkaupunkiseudun hankkeiden rahoitukseen. Tunnin junasta on sovittu, ja siitä tulee pitää kiinni. Turkulaisten päättäjien on pidettävä huoli siitä, että elinkeinopalvelut toimivat, ja että kaupunkisuunnittelu tukee kasvua.

Turku pystyy ja tahtoo olla yksi koko Suomen kasvun vetureista. Nyt täytyy takoa, kun rauta on kuumaa.

Ville Valkonen

Valtiovarainministerin talouspoliittinen erityisavustaja

Kokoomus

Turku

Kirjoitus julkaistiin ensimmäisen kerran Turun Sanomissa 15.1.2017