Varsinais-Suomi kasvun kärkeen

Jaa kirjoitus:

unnamed 2

Varsinais-Suomella on kaikki edellytykset olla Suomen johtavia maakuntia. Siihen tarvitaan suunnitelmallista työtä, taitavia vaikuttajia sekä yhteistä tekemisen meininkiä.

Varsinais-Suomella on monia vahvuuksia, joiden edelleen kehittäminen on avain menestykseen. Meriteollisuus, maanviljely, bio- ja terveystieteet, mobiiliosaaminen ja matkailu ovat näitä vahvuuksia. On uskallettava erikoistua. Loppujen lopuksi päätökset, jotka parantavat vaurauden ja kehityksen edellytyksiä koko Suomessa, parantavat niitä myös Varsinais-Suomessa.

Miten Varsinais-Suomi nostetaan kehityksen kärkeen?

  1. Edistetään yhtenäisen työssäkäyntialueen syntyä Turku-Helsinki-Tampere-kolmioon. Tehdään kaikki mahdollinen Tunnin junan rakentamisen vauhdittamiseksi ja parannetaan Turku-Tampere-maantietä.
  2. Nostetaan Turun yliopisto selvästi maan kakkosmonialayliopistoksi kasvua tukemaan. Yliopiston tulee erikoistua selkeämmin ja vahvistaa erityisesti teknisten alojen tutkimusta ja opetusta. Vaikutetaan valtioon, jotta yliopistolla on tulevaisuudessa riittävät resurssit. Tiivistetään alueen korkeakoulujen yhteistyötä.
  3. Vahvistetaan Varsinais-Suomen klusterien toimintaedellytyksiä erillisin ohjelmin ja eri toimijoiden yhteistyöllä. Keskitytään erityisesti matkailuun, bio- ja terveystieteisiin sekä meriklusteriin. Painotetaan näitä muun muassa maakuntamarkkinoinnissa.
  4. Tehdään Varsinais-Suomesta ympäristönsuojelun edelläkävijämaakunta, erityisesti maataloudessa. Pyritään mukaan valtion ympäristöalan kokeiluhankkeisiin. Otetaan tavoitteeksi, että Varsinais-Suomen kunnat pyrkisivät lähes hiilineutraaleiksi jo 2040.