Kolme syytä, miksi laitavasemmisto on väärässä

Jaa kirjoitus:

Vasemmistoliitolle on valittu uusi puheenjohtaja. On taas hyvä hetki muistuttaa perusasioista: Laitavasemmisto on väärässä. Alla kolme syytä.

Harha 1: Työajan lyhentäminen vähentäisi työttömyyttä

Välillä laitavasemmalta ehdotellaan yleisen työajan lyhentämistä kuuteen tuntiin. Tämä kuulemma vähentäisi työttömyyttä, kun jäljelle jäävää työtä jaettaisiin tasaisemmin. Tämä idea ei kestä edes alkeellista tarkastelua. Samalla ajattelulla miesten työttömyys olisi tuplaantunut, kun naiset tulivat aikanaan työmarkkinoille. Työllisyys ei ole nollasummapeliä. Mitä enemmän työtä tehdään, sen enemmän syntyy vaurautta ja lisää työmahdollisuuksia. Vauraus on hyvinvoinnin perusta.

Laitavasemmiston opeilla voisimme saman tien lyhentää päivittäisen työajan yhteen tuntiin ja poistaa koko työttömyyden! Utopia on kätemme ulottuvilla…

Harha 2: Velkaa voi ottaa loputtomasti

Vasemmisto kautta maailman toistelee vanhaa suhdannepoliittista hokemaa: velalla voidaan aina elvyttää talous pois taantumasta. Voodootaloutta kerrakseen. Velkaelvytys saattaa olla viisasta politiikkaa, jos kolme ehtoa täyttyvät:

1) Ongelma on tilapäinen eli suhdanteellinen.

2) Elvytykseen on varaa eli julkinen talous on rakenteellisessa tasapainossa ja kertynyttä velkaa on vähän.

3) Edessä on kasvunäkymä, joka mahdollistaa velan nopean vähentämisen ennen seuraavaa taantumaa.

Näistä mikään ei tällä hetkellä toteudu Suomessa. Ensinnäkin, taloutemme ongelmat ovat rakenteellisia (tämän osoittaa verrokkimaiden kasvu ja kansainväliset vertailut). Toiseksi, velkaantumisen tahti on ollut hurja ja velka ylittää eurokriteerit. Kolmanneksi, kasvunäkymä on pitkälle tulevaisuuteen vaisu (muun muassa työvoiman supistumisen takia).

Tahtoisin myös nähdä sen päivän, kun laitavasemmisto ehdottaa julkisten menojen kasvun hillintää velan vähentämiseksi… Taitaa Suomi taas voittaa Euroviisut ennen tätä.

Harha 3: Yritysten hintakilpailukyvyllä ei ole väliä

Vastikään laitavasemmiston uusin äänitorvi Li Andersson on väittänyt, että huomion kiinnittäminen yritysten hintakilpailukykyyn on “vanhanaikaista”. Eikä ole. Maailmanmarkkinoilla pärjäävät tuotteet, joilla on paras hinta-laatusuhde. Laatua voi parantaa vain tiettyyn rajaan asti. Sitähän yritykset tekevät joka päivä! Jos hinta-laatusuhde on huonompi kuin esimerkiksi saksalaisella yrityksellä, suomalainen yritys ei pärjää – eikä työllistä. Tietenkin tulee panostaa myös osaamiseen ja tutkimukseen, mutta niin Suomi tekeekin – pelkästään julkinen sektori yli 13 miljardilla joka vuosi. Mistään ei löydä vakavasti otettavaa ekonomistia, joka kieltäisi yksikkötyökustannusten alentamisen myönteiset työllisyysvaikutukset.

Laitavasemmalla varmaan kirjoitellaan lakia, jossa määrätään kaikki yritykset innovatiivisiksi ja tuotteet laadukkaiksi?

Vasemmistoliiton kanssa voi olla samaa mieltä joistain asioista, kuten esimerkiksi kestävästä kehityksestä ja ihmisoikeuksien edistämisestä. Talouden perusteista laitavasemmisto on kuitenkin väärässä.

Li Anderssonin ajama politiikka kurjistaisi Suomea. Suomi on hieno maa ja meillä on mahdollisuudet loistavaan tulevaisuuteen – mutta laitavasemmiston opeilla ei päästä sinne päinkään.

-Ville Valkonen

P.s Keskustaoikeistolaisen vaihtoehdon (viime vuodelta) voit katsoa esimerkiksi täältä.