Ensin Turun talous kuntoon, vasta sitten raitiotiepäätös

Julkaistu Turun Sanomissa 6.3.2020

Ennen raitiotiepäätöstä pitäisi varmistaa, että Turun kaupunkitalous on terveellä pohjalla. Kaupunginvaltuusto päättää raitiotien toteutussuunnitelmasta kokouksessaan 16. maaliskuuta. Käytännössä päätös lienee periaatepäätös koko raitiotiestä.

Kokoomuksen valtuustoryhmä ei ole tehnyt asiasta ryhmäpäätöstä. Aihe on niin merkittävä, että se vaatii avointa keskustelua ja harkittua punnintaa.

Olen huolissani peruspalveluista ja veronkorotuksista. Onko raitiotiellä niin kiire, ettei taloutta voida ensin laittaa kuntoon?

Nyt suunnitellaan museota, musiikkitaloa, ratikkaa ja muuta mukavaa, mutta Turun ydintehtäviä ovat kuitenkin koulut, päiväkodit, vanhustenhoito ja terveyskeskukset.

Meillä on suuri korjausvelka, joka pitää hoitaa suunnitelmallisesti. Ilman harkittua taloudenpitoa edessä ovat velkaantuminen, palvelujen leikkaukset tai veronkorotukset. Kuka tässä kaupungissa toimii veronmaksajan edunvalvojana?

Raitiotiehen liittyy paljon epävarmuuksia. Kustannusarvio ei välttämättä pidä. Saadut tulot ovat epävarmoja ja edellyttävät riittävää lisärakentamista, mistä ei ole linjauksia. Lisäksi raitiotien rakentaminen kestää jopa viisi vuotta, mistä aiheutuu haittaa niin turkulaisille kuin yrityksille.

Raitiotie-esityksen virkavastuulla laaditussa esittelytekstissäkin lukee suoraan näin: ”Tällä hetkellä käytettävissä olevan tiedon perusteella on epätodennäköistä, että kaupunki kykenee toteuttamaan joukkoliikenneratkaisun ensimmäisen vaiheen investointihankkeen esitetyssä aikataulussa kestävän investointitalouden raamissa ilman kaupunkikonsernin merkittävää nettovelkaantumista tai käyttötalouden menokasvun aiheuttamaa painetta kunnallisveron tasoon.”

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Turun talous ei ole terveellä pohjalla. Viime vuonna alijäämää kertyi alustavan arvion mukaan 36 miljoonaa ja vuonna 2018 lähes 48 miljoonaa. Velkaa on yhteensä tämän vuoden lopussa arviolta lähes miljardi.

Vasta viime vuoden lopussa päätetty sopeutusohjelma on kesken. Ratikkapäätös on suurin yksittäinen investointipäätös vuosikymmeniin. Pelkästään esitetty toteutussuunnitelma maksaa 15 miljoonaa. Se ei ole mikään mitätön summa.

Harkinta on intoilua vastuullisempaa. Näin suuri päätös tulisi tehdä osana kokonaisstrategiaa eli pormestarisopimusta. Nyt se tulee käsittelyyn yksittäisenä asiana.

Miten talous hoidetaan ilman, että velkaantuminen jatkuu tai ollaan rajujen veronkorotusten tiellä? Mielestäni riittävällä varmuudella emme voi todeta, että tilanne paranisi ilman määrätietoisia toimia. Kasvava kaupunki investoi paljon ja se on perusteltua. Vahva käyttötalous on kuitenkin pohja investoinneille.

Nyt tarvitaan rohkeutta tehdä muitakin kuin miellyttäviä päätöksiä. Turkulaiset ansaitsevat sellaista asioiden hoitamista, että palvelujen tulevaisuus on turvattu kohtuullisella verorasitteella – ja että yhteisistä rahoista pidetään vähintään yhtä hyvä huoli kuin omista. Turku tarvitsee realistisen tulevaisuuslinjan.

Ville Valkonen

Kaupunginvaltuutettu, varakansanedustaja

KTM, yrittäjä

Varsinais-Suomen Kokoomuksen puheenjohtaja

Jaa sosiaalisessa mediassaTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Facebook
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *