4 erityistä syytä, miksi nuorten kannattaa äänestää

Kuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut tänään (29.3.17). Äänestäjälle on valtaa tarjolla. Kunnat ja kaupungit päättävät tärkeistä yhteisistä asioista, kuten kouluista, liikuntapaikoista, kirjastoista, liikenteestä ja siitä, mitä minnekin saa rakentaa.

Valitettavasti nuoret eivät valtaansa käytä. Viime kuntavaaleissa alle 25-vuotiaista harvempi kuin joka kolmas käytti äänioikeuttaan, kun koko kansan äänestysaktiivisuus oli 58,3 prosenttia. 55-69 –vuotiaista 72 prosenttia kävi äänestämässä.

Nuorilla on kuitenkin mahdollisesti jopa enemmän syitä käydä äänestämässä kuin vanhemmilla! Tässä neljä syytä, miksi erityisesti nuorten kannattaa äänestää:

    1. Nuoret elävät päätösten kanssa pidempään. Esimerkiksi liikenneratkaisu ja kaavoitus vaikuttavat luultavasti niin kauan kuin paikkakunnalla asut ja valtion tai kunnan ottama velka on harteillasi vuosikymmeniä.
    2. Eri ikäryhmien erilaiset tarpeet. Laitetaanko vähät rahat päiväkoteihin, työpaikkojen synnyttämiseen, liikuntamahdollisuuksiin vai vanhustenhuoltoon? Näillä kaikilla on hyvin erilaiset käyttäjät. Esimerkiksi eläkeratkaisuissa (joista tosin ei päätetä kunnissa vaan eduskunnassa) nuorten ja varttuneiden edut ovat päinvastaiset.
    3. Teknologian ymmärtäminen. Teknologian kehitys kiihtyy, ja diginatiivilla sukupolvella on huomattavasti paremmat valmiudet ymmärtää teknologian merkitystä ja mahdollisuuksia. Varttuneempana tämän muutoksen ymmärtäminen käy hankalammaksi, vaikka olisikin mieleltään avoin. Muutoksen havaitsemiseen ja siten hallitsemiseen tarvitaan nuorempia päättäjiä.
    4. Kansainvälisyyden ymmärtäminen. Nuoremmille maailma on entistä pienempi. Nuoret osaavat paremmin kieliä, kuluttavat kansainvälistä kulttuuria ja matkustelevat paljon enemmän. Työ- ja opiskelupaikka löytyy todennäköisemmin ulkomailta kuin aiemmin. Myös Suomen asemasta maailmassa vallitsee erilaiset käsitykset. Esimerkiksi Britannian Brexit-äänestyksessä nuoret olisivat halunneet jatkaa EU:ssa.

Äänestäminen ei maksa mitään. Se on helppoa ja nopeaa, piipahdat vain ennakkoäänestyspisteellä (henkkarit mukana).

Kannattaa pitää kiinni vallastaan. Ethän omassakaan elämässäsi anna muiden sanella, mitä teet. Miksi tekisit näin yhteiskunnassa? Jokainen käyttämättä jätetty ääni lisää käytettyjen suhteellista painoarvoa.

Yhdellä äänellä on merkitystä. Kuntavaaleissa monet tilanteet ratkeavat yhdellä äänellä. Ei demokratiassa kenelläkään kuulukaan yksin olla sanavaltaa, vaan päättäjät valitaan yhdessä, yhtä pienin ääniosuuksin. Vaaleissa jokainen ääni on yhtä merkityksellinen. Sinun äänesi painaa yhtä paljon kuin pääministerin.

Yksittäisellä kunnanvaltuutetulla on paljon merkitystä. Monissa kunnissa yksi edustaja voi saada paljon aikaan, jos osaa vaikuttaa. Politiikka on tiimipeliä, mutta henkilöillä on valtavasti väliä.

Ei äänestämisen kuulukaan muuttaa maailmaa yhdessä yössä. Sivistyneeseen yhteiskuntaan kuuluu, että muutokset tehdään huolellisesti suunnitellen, joten muutos kestää. Silti muutos on elintärkeää.

Toisin kuin ankeuttajat väittävät, valtaosa ehdokkaista ja puolueista tekevät työtään suurella sydämellä ja vilpittömästi, parhaiden kykyjensä mukaan. Omaa etuaan pystyy ajamaan paljon paremmin muilla yhteiskunnan sektoreilla kuin politiikassa. Poliitikot ovat ihmisiä ja samalla tavalla vajavaisia kuin kaikki meistä. He tekevät virheitä ja vääriä asioita. Se ei kuitenkaan tarkoita, että et löytäisi vilpitöntä ehdokasta.

On myös parempi etsiä suurin piirtein samaa mieltä oleva puolue ja ehdokas kuin jättää äänestämättä. Onhan parempi tehdä edes oikeansuuntaisia muutoksia kuin ei muutoksia lainkaan – tai pahempaa, muutoksia väärään suuntaan. Vaalikone on usein oiva apuväline oikein ehdokkaan löytämisessä, mutta suosittelen vahvasti tarkastelemaan kokonaisuutta. Ehdokkaalla nimittäin pitää olla 1) äänestäjän kannalta oikeat mielipiteet mutta myös 2) kykyjä saada asioita aikaan, eli toteuttaa noita mielipiteitä.

Nuoria hyviä ehdokkaita on pilvin pimein. Valintaa ei tarvitse nysvätä loputtomiin, pääasia että teet päätöksen ja käyt äänestämässä.

Käytä valtaa, kun sitä kerran tarjotaan!

-Ville Valkonen

Ehdolla Turussa numerolla 309

P.s Äänestämättä jättäminen on muuten surkea tapa protestoida. Kukaan ei nimittäin silloin tiedä, onko vain unohdettu äänestää tai mitä vastaan protestoidaan. Protestoidaanko sitä vastaan, että poliitikoilla on liikaa valtaa, vai liian vähän? Verotetaanko korkeatuloisia liian vähän vai liian paljon? Nähdäänkö järjestelmä huonoja tai laittomana vai toimiiko se niin hyvin, että ei ole tarvetta muutokseen? Koska viestiä on mahdotonta tulkita, jätetään se yhteiskunnassa huomiotta.

Jaa sosiaalisessa mediassaTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Facebook

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *